Foto: Andrea Aa. Shaw

Vårpengeurt

Kjenner du disse vakre små brokkoliblomstene?

De nydelige små blomstene, som også er kjent som Sukkertopper, er blant de første som dukker opp av bakken omtrent på samme tid som krokus og hvitveis. I motsetning til hvitveisen, som er giftig, er vårpengeurten en skikkelig godbit.

Planten hører til i korsblomstfamilien, der vi finner alle kålplantene våre, fra grønnkål til brokkoli, men også sennep og karse. Du kan spise alle delene av planten – blad, stilk, blomst og frø – og den smaker nettopp litt som en mild brokkoli.

Blomstene vokser opp fra en bladrosett på glatte stilker med små blader oppover skaftet. Stilkene deler seg ikke, men ender i en blomsterklase av små hvite blomster med litt lilla her og der. Det starter som en liten kule, men etter hvert som blomstene åpner seg strekker stilken seg til det blir en lang ranke av blomster, og etter hvert hjerteformede frøskulper.

Du finner ofte mange på samme sted, og dette er en fremmedart som sprer seg raskt. Du kan derfor plukke og kose deg med mengder av de vakre små blomsterhodene med god samvittighet. De er flotte og gode i salater, som pynt eller snacks.