Småsankerne kommer

Hver mandag kl 18 kan du følge oss på nett! Still spørsmål, og lær om alt det spennende du kan finne og sanke ute i norsk natur!

Det er vår i luften og vi lengter etter å komme ut for å se hva som har begynt å spire. De første knoppene og skuddene er fulle av smak og kraft. Lurer du på hva som kommer først, hvor du kan finne det og hva det kan brukes til? Småsankerne er her for å hjelpe deg!

Fra påske til første uken i november har vi nettsendinger for barn hver uke. Vi følger sesongen fra fire ulike steder i landet.

Vi starter opp i påskeuka, mandag 25. mars, med å snakke nyttevekstene i påsketradisjonene våre! Francesca er italiener fra Oslo, nyttevekstkyndig og særlig opptatt av trær og tang og tare. Hun er en livlig dame som liker å vandre i skogen og er nysgjerrig på alt som har med naturen å gjøre. Det er alltid noe nytt å lære! Hun synes det er spennende å lage nye retter med ville vekster fordi det blir så gode smaker, vakkert å se på, og morsom å dele med venner!

1. april åpner vi sankesesongen for alvor, og det er ikke en aprilsnarr! Jone gir deg en grundig innføring i forskjellige naturtyper og hvilke planter, sopp, bær, tang og tare vi kan finne der ute. Dette blir et godt utgangspunkt for videre læring og sanking for resten av året. Han er anleggsgartner og musiker, soppsakkyndig og nyttvekstkyndig. «Jeg vil at alle skal få mulighet til å lære om hvordan vi kan bruke naturen rundt oss, på en måte som er bra for naturen og oss mennesker.»

8. april håper vi at snøen er borte. Ida forteller hvor du skal lete for å finne de første godbitene! Hun har vokst opp på landet og har alltid brukt sopp og ville vekster i matlagingen. Hun er sakkyndig innenfor sopp og nyttevekster, er ekstremt vitebegjærlig og alltid interessert i å lære om nye arter i naturen. Med sitt entusiastiske engasjement for natur og formidling blir enhver tur i skog og mark med henne et spennende og lærerikt eventyr – så kom å bli med på en digital reise gjennom sankeverdenen!

15. april skal vi ut og lete etter spiselige vårtegn med Solveig! Hun har bestandig hatt en glødende interesse for å utforske og høste fra naturen. Allerede som 11-åring ble hun soppsakkyndig, som landets yngste. Siden den gang har hun vært aktiv kursholder og formidler i foreningen. Hun har vært kursholder i Plukk! Studér! Spis! I flere år og elsker å utforske nye oppskrifter med egenplukkede ingredienser. Utenom foreningen har Solveig jobbet som trener i idrettslag og på sommerskoler med realfaglig fokus i flere år. I år fyller Solveig 21 år og går realfaglige studier ved NTNU i Trondheim. Hun gleder seg til å treffe deg i småsankerne!

Og slik skal vi fortsette hver mandag kl 18 til vinteren igjen banker på. Og selv da planlegger vi en julespesial!

Vi håper du vil være med, og gleder oss til å oppleve sankeåret sammen med deg!