En spennende tur i Devlebukta!

19. juli gikk turen til Devlebukta i Trondheim!

Her var terrenget variert og vi fikk en smakebit på alle tre sanketerengene som plukk, studer og spis-boken består av: Nærnatur, skog og strand. Vi startet med nærnatur.

Her testet vi å spise brennesleblader RÅ, uten å brenne oss. Det var en spennende utfordring, selv for de tøffeste.

«Ooo, kult, det må æ prøve!» deltaker 11 år.

Vi fant også mjødurt, geitrams, groblad, rødkløver, hvitkløver, gjerevikke og løvetann nært brenneslekrattet.

Så hadde vi en konkurranse! Jeg snakket om tunbalderbrå og viste figuren i Plukk!Studer!Spis!-boka! Så var det førstemann til å finne denne nytteveksten.

Det var ikke bare enkelt, fordi rett ved siden av der det vokste tunbalderbrå, vokste det også reinfann. Disse to plantene tilhører samme familie, og kan ligne litt på hverandre. De har for eksempel begge gule blomster. MEN! Tunbalderbrå luter ananas:-) Dermed kunne kursdeltakerne avgjøre hvilken plante som var spiselig.

 

Vi så sukkertare og havsalat som var skyldt inn på standen. Det var jo ikke mat slik det lå inntørket på stranden, men de skapte en glimrende anledning til å snakke litt om sanking og spiselige arter i og ved fjæra.

I skogen fant vi blandt annet gjauksyre og bringebærbusker. Vi fant dessverre også en del søppel. Det ga en fin anledning til å diskutere spørløs ferdel. Vi plukket med oss søpplet vi passerte.

Lise og jeg studerte en liten brun skivesopp sammen. Slike sopper må man være litt forsiktige med. Det finnes giftige sopper som er små og brune! Vi konkluderte med at dette var en art slørsopp, og snakket om enkle måter å skille sopper fra hverandre.

«SKIVER, RIBBER, PORER, PIGGER, RØR……»

 

På svabergene med god utsikt utover fjorden, satte vi oss ned for å spise. Vi lagde bålpizza med pitabrød og ville vekster fra turen. Mens vi ventet på at pizzaene skulle steke ferdig, hadde vi flyndresteinkasting! Rekorden ble 7 hopp:-)

«Flott kurs Solveig. Dette har gitt oss inspirasjon til å ta på plukkebrillene neste gang familien er på tur!»