Sopphatt til halloween

Spre frykt, og kanskje kunnskap, i nabolaget med din egen sopphatt!

Det er få ting folk er så redde for som sopp! Mange er redde for å ta på den, og vil i hvert fall ikke spise dem. Det er trist, for det er også få ting som er så spennende, og godt, som sopp. Men da blir det mer til oss som kan og vet..

Den røde fluesoppen er den mest ikoniske av alle sopper vi har, men den er faktisk ikke blant de giftigste. Om du vil være virkelig skummel kan du være en hvit eller grønn fluesopp. Eller kanskje en spiss eller butt giftslørsopp?

Her ser du hvordan du kan lage en soppformet hatt, og med dette som utgangspunkt kan du lage akkurat den soppen du selv vil. Hva er din yndlingssopp?

 

Du trenger:

1 stor pappeske

Saks

Limpistol, eller annet lim

Hobbylim eller tapetlim

Avispapir, eller annet papir

Maling i de fargene du vil ha

Evt. annen pynt

NB! Om du bruker limpistol må du få hjelp av en voksen. Annet lim tørker saktere, og da må du holde endene sammen med en klype eller tapebit til det tørker. Bruk et lim som er litt tykt, men flytende, som trelim eller hobbylim.

Trinn 1

Klipp ut en pappstimmel som er 2-3 cm bred. Legg den rundt hodet ditt, for at hatten skal få riktig størrelse. Legg til 2-3 cm og klipp av resten. Lim den sammen til en ring.

     

Trinn 2

Lag en ny pappstrimmel Lim den fast på siden av ringen. Ta ringen på hodet og se i et speil, eller få noen til å hjelpe deg med å bøye strimmelen over hodet ditt til den andre siden, slik at du får en «hjelm» som sitter godt. Klipp av resten av pappen, og lim fast den andre enden.

Trinn 3

Legg hjelmen i midten av pappesken og tegn rundt på innsiden av ringen. Bestem hvor bred sopphatten din skal være, og tegn en større sirkel rundt den første. Klipp ut hullet i midten, og bremmen rundt.

Trinn 4

Lim hjelmen til bremmen

Trinn 5

Nå skal vi forme selve sopphatten.

Klipp fire lange strimler – så lange du får til. Lim den ene enden fast ytterst på bremmen og bøy den over til den andre siden i den formen du vil ha. Skal det være en spiss hatt, eller en ganske flat en?

Lim den neste strimmelen fast på samme måte på tvers av den første, og lim dem gjerne fast i hverandre der de møtes i midten for å holde formen bedre. Legg de neste to stimlene på tvers på samme måte.

Trinn 6

Gjenbruk ark fra papirsøpla, noen gamle aviser eller blader (kanskje en nabo har?) og riv dem i store strimler som du limer på kryss og tvers over hatten med hobbylim. Når du har dekket hele hatten lar du det tørke.

Trinn 7

Riv avisstimlene i litt mindre biter. Bland limet i en kopp med litt vann for å tynne det ut og bruk en bred pensel til å fordele lim over en og en avisbit. Legg den på og mal over med litt ekstra lim så biten blir liggende flatt på hatten. Dekk hele hatten med avisstrimler.

Trinn 8

La hatten tørke og se om du er fornøyd med formen. Hvis den virker litt ujevn eller tynn, kan du legge enda et lag med papirstrimler. Klipp av det som henger under hattekanten. Om soppen du lager skal ha «hengende hattehud» kan du klippe litt under kanten.

Trinn 9

Nå kommer det morsomste!

Se på et bilde av den soppen du har lyst til å være, eller lag din helt egen fantasisopp. Mal hatten slik du ønsker den. Husk å male undersiden også! Er du en skivesopp, rørsopp eller en ribbesopp? Mal striper, prikker/sirkler eller grener. Kanskje du er en piggsopp? Da kan du klippe og lime på pappigger, eller finne et annet materiale hjemme du kan bruke (husk å spørre en voksen om lov først)?

Til slutt kan du gjerne pynte med glitter, perler, garnrester eller andre fine ting.

Trinn 10

Ta hatten på.

Gratulerer, du er nå en sopp!

God Halloween!