Sommerferiesanking

Nå er det sommer og mange tilbringer gode dager ved strandkanten eller i båt. Viste du at flere av makroalgene (tang og tare) i sjøen har gode høstingsmuligheter akkurat nå?

Når du skal sanke tang og tare er det viktig at du høster riktig for å sikre gjenvekst. Det gjør du ved å bruke en saks, så du ikke tar med deg selve feste på bunnen. Husk også at du skal sanke det som sitter fast og ikke det som er drevet i land. Til sist så sjekk at du ikke er i nærheten av noe utslipp og at det er god gjennomstrømning der du sanker.

Havsalaten er lysegrønn og fin, og den er på sitt beste nå på sommeren. Den er enkel å sanke selv fordi den vokser på grunt vann og så du ikke trenger å dykke. Havsalat er godt å spise rå blandet i en hvilken som helt salat. Du kan også ha den som en vanlig salat alene ved siden av både kjøtt og fisk eller annen middag.

En annen tang art som er fin å høste nå er rødalgen krusflik. Denne finner du også på grunt vann der du kan vasse. Den er ganske liten så du må kikke godt etter. Ofte må du løfte litt på annen tang for å finne denne rødalgen under. Den sitter fast direkte på stein bunn / svaberg. Ikke særlig stor, men veldig anvendelig i ulike matretter. Kanskje du vil lage et bringebær syltetøy? Da koker du like mengde krusflik og vann en times tid og lar vannet kjølne. Det blir en fin tykk gel. Denne stivelsen kan du bruke til kalde retter som stivelse.

En tredje art du kan se etter nå er tarmgrønske eller havfruens hår som de sier på Sørlandet. Denne tørker du enkelt og blander med f.eks. tørket revet sitronskall og nyperose blomst for å lage din egen Furikake blanding. Et asiatisk krydder som er helt fantastisk. Det finnes en rekke ulike Furikake krydder så her kan du være kreativ og lage din egen miks. Flere farger og mye smak gjør dette krydderet både spennende å se på og ikke minst å smake på. Prøv det gjerne på hvit fisk.

Ting med tang har mange fine oppskrifter med tang og tare.

Følg med i kalenderen og bli med oss på tur, eller følg foredragene våre gratis hver tirsdag kl 18 for å lære mer!

Lykke til og god sommer

Krusflik

Tang til tørk

Havsalat mm.