Nyttevekster på ukrainsk, engelsk og norsk

Francesca Tullio ble nyttevekstkyndig i 2022, og i løpet av høsten har hun holdt flere Plukk! Studér! Spis! kurs for barn og ungdom. En av turene hadde hun sammen med en gruppe ukrainske elever som går på barneskole i Oslo.

Dette var min første nyttevekster tur med barn. Jeg var litt bekymret for språket, og forberedte meg med å lage en liste med alle nyttevekstene vi kunne finne på tur, og skrev navnene på ukrainsk, engelsk og norsk.

Lista kom godt med for å komme i kontakt med barna, og hun oppdaget fort at de allerede kunne mange av artene fra før. Elevene hjalp henne med å lese og uttale de ukrainske navnene riktig. Francesca er god på å bruke kroppsspråk, og på forhånd hadde hun diktet fire små sanger, og skrevet ut bilder, av fire planter det er lett å finne i Osloområdet – ryllik, løvetann, groblad og brennesle. Melodiene var hentet fra populære sanger som barna kjente. Med god hjelp fra læreren fant hun raskt tonen med barna.

Nyttevekstene hadde ikke gitt seg selv om det var høst. På turen fant de brennesle, løvetann, groblad, tunbalderbrå, rødkløver, ryllik, sisselrot, lønn, nyper, roser, lind, burot, skvallerkål og bjørk, og smakte på mange av disse. Det var flott høstvær, men litt kjølig, så mens elevene fant frem matpakker laget Francesca varm groblad-te.

På slutten av dagen fikk elevene leke, og de laget et marked der de solgte urter, tang og annet de fant på stranden. Før de dro tilbake til skolen plukket de søppel på stranda som en del av det to uker lange prosjektet Kultur og Natur. De fikk tur og veiledning av kursholdere fra Plukk! Studér! Spis! to av disse dagene, og hadde vært på sopptur med en annen kursleder uken før. Tilbake på skolen ble alle opplevelsene presentert i en stor utstilling, der det de hadde lært om sopp og spiselige vekster var tydelig til stede.

Takk for en hyggelig tur!