Julekrydderne vi normalt bruker i pepperkakedeigen og andre julekaker kommer fra alle verdens hjørner. Samtidig finnes det masse gode smaker å hente rett utenfor døra eller bare en kort tur inn i skogen. Så hvorfor ikke prøve å bruke lokalt sankede krydder i år?
Når kan vi begynne å bake?
Fem familier er samlet for å bake pepperkaker. Det er utålmodighet fra de yngste deltakerne som sitter rundt bordene på felleslokalene til borettslaget som er åsted for verkstedet.
– Jeg skal bare skravle litt til, så lover jeg at dere skal få starte veldig snart!
Kursleder Andrea, som har invitert til kurs i forbindelse med årets julegrantenning, går gjennom de ulike krydderne hun har tatt med. Det er de «vanlige», ingefær, pepper og kanel, men i tillegg har hun med en hel del andre smaker som krever litt forklaring. Planen var å ha med litt tørket tang, tyttebær og steinsopp, i tillegg til einerbær og granbar, nyplukket fra hundremeterskogen.
– Men da jeg begynte å gå gjennom alt jeg hadde sanket og tatt vare på gjennom året, fant jeg både det ene og det andre, og så bare ballet det på seg. Dere får lukte og smake dere frem til hva dere vil prøve!
Hver familie får blande sin egen deig som de får ta med hjem etterpå. På bordet sammen med mel og sirup står det steinsoppulver, syrinsukker, tyttebærpulver, røsslyng, mjødurtpulver, tarmgrønske, sukkertare, søl, granbar, sorte og grønne einerbær og strandkarse. Deltakerne får tips om å ikke velge seg for mange krydder, maks 3-4 ulike, for at ikke smakene skal slå hverandre ihjel.
– Kan man spise de grønne einerbærene? Jeg har lært at man skal la dem stå igjen?
Einerbær er toårig, og det første året er de grønne med en litt mildere smak enn de blå. De har derfor flere bruksområder, og kan gjerne brukes i desserter. Men om man plukker alle første året blir det selvsagt ikke noen blå til året etter.
Fra de voksne er det mange spørsmål om mengde, smak og bruk. De smaker seg frem, og de fleste ender med å gå tilbake etter mer krydder ved bordet.
– Man kan bruke mye mer enn man tror!
Barna deltar aktivt med å smake og blande. Spesielt smaking er de gode på! Noen overlater arbeidet med deigen til de voksne og setter seg rett ved bakebordet. Der er det ferdig deig og pepperkakeformer, og det kjevles, stikkes, smakes og stekes pepperkaker på løpende bånd.
Etter noen runder i ovnen blir det annonsert at det nå er mulig å smake på ferdige pepperkaker! Det kommer også glasur, syrinsukker og kvitkrull på bordet til å pynte kakene. Erle (8 år) oppdager også fort at tyttebærpulveret egner seg utmerket til pynt. Ikke minst smaker det kjempegodt!
Har dere sanket og tørket krydder gjennom året, er julebaksten en god anledning til å bruke dem opp. Tenk gjennom, hva har jeg, og hva skal jeg lage i år? Kan jeg sette sammen noen nye smakskombinasjoner? Bruk de oppskriftene dere allerede har som utgangspunkt.
Til en pepperkakedeig på en kilo mel kan du bytte ut ett og ett krydder med 1 ss hver av ulike ville krydder, og gjerne mer om du vil ha mye smak. Bytt først ut krydderne med sterkest smak, som nellik og ingefær.
Og har dere ikke skapet fullt av ville krydder? Fortvil ikke! Granbar og einerbær kan sankes hele året. Røsslyng kan man stort sett også finne.
Lykke til med baksten, og god jul!
PS. På facebooksiden til Norges sopp- og nyttevekstforbund kan dere følge årets julekalender med tips til bruk av ville vekster, og sende inn egne oppskrifter som publiseres på forbundets oppskriftsider. Premier til de beste oppskriftene!